فهرست مطالب

تحقیقات بنیادین علوم انسانی - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 10، بهار 1397)

نشریه تحقیقات بنیادین علوم انسانی
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 10، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عبدالمحمد کاشیان*، احمد شعبانی‎ صفحات 7-35

    طراحی الگوی یک‎پارچه‎سازی نظام منابع مالی اسلامی (خمس و زکات) و مالیات های متعارف، به دلیل ارتباط تنگاتنگی که با مقوله های فقهی، اقتصادی، اجتماعی و همچنین فرهنگی دارد، دارای پیچیدگی های بسیاری است و همین امر سبب شده است که این موضوع، به موضوعی بین رشته ای تبدیل شود. طراحی چنین الگویی نیازمند آن است که دست‎کم درباره شش مولفه موضع گیری شود: چهار مولفه مربوط به حوزه جمع آوری منابع مالی اسلامی و مالیات های متعارف است که شامل نوع معافیت مالیاتی، مرجع جمع آوری کننده، ساختار جغرافیایی و نوع مالیات مشمول تخفیف است و دو مولفه نیز مربوط به حوزه مصرف است که شامل نوع مصارف خمس و زکات و مالیات و ساختار مصارف آن است. از کنار هم قرار گرفتن این مولفه ها الگوهای متعددی در حوزه طراحی الگوی یک‎پارچه‎سازی ایجاد می شود. در این مقاله تلاش می‎شود تا با استفاده از روش تحلیلی- توصیفی و با گردآوری داده های کتابخانه ای و بهره گیری از مولفه های مذکور، ضمن بررسی و نقد پیشنهادهایی که تاکنون در این زمینه ارایه شده‎اند، پیشنهادهای جدیدی ارایه گردد. پیشنهاد ارایه‎شده دارای یک ساختار جمع آوری و مصرف منطقه ای و ماتریسی سه‎بعدی شامل ولی فقیه، منطقه و وظایف است.

    کلیدواژگان: مالیات، خمس، زکات، یکپاچه سازی
  • سید محمود میرخلیلی* صفحات 37-60

    بررسی بزهکاری به عنوان رفتار موجودی به نام «انسان»، نیازمند شناخت انسان، ماهیت و جایگاه او است. این مقاله به مباحث انسان شناختی از دیدگاه مکاتب جرم شناسی و همچنین، از نگاه سیاست جنایی اسلام می پردازد. مکاتب جرم شناسی درباره اینکه انسان موجودی مختار است یا مجبور، مجرم یک عضو جامعه است یا عضویت از او سلب شده، یک میکروب یا انگل به حساب می آید که باید برای صیانت از جامعه نابود شود یا یک عضو شرافتمند جامعه است که با جامعه سر ناسازگاری گذاشته و باید به او در جهت جامعه پذیری کمک کرد، نظریات متفاوتی دارند. نگاه علت شناسانه اسلام به رفتار جنایی انسان نگاهی خاص و قابل توجه است. تحلیل اینکه اسلام ازسویی، انسان را خلیفه و جانشین خداوند در زمین و کسی که با دمیده شدن روح الهی تکوین یافته و مورد تکریم خداوند قرار گرفته ، می شمرد و از سوی دیگر، انسان های منحرف را «کالانعام بل هم اضل» یا کور و امثال آن می شمرد نیز جای بررسی و پژوهش دارد. تحلیل این نگرش ها می تواند در ارایه نظریات جدید جرم شناسی و راهکارهای نوین کاربردی در پیشگیری از بزهکاری مفید و موثر افتد.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: انسان، رفتار، سیاست جنایی، اسلام، مکاتب جرم شناسی، مجرم
  • سید ابراهیم حسینی* صفحات 61-91

    اصل کرامت انسانی مهم ترین اصل مبنایی و پایه گذار نظام بین المللی حقوق بشر است که حق های بشری شناسایی شده در نظام بین المللی حقوق بشر براساس آن توجیه پذیر است. این اصل، در اسناد حقوق بشری بین المللی و منطقه ای متعددی شناسایی شده است و حتی در اسناد مربوط به حقوق بشردوستانه نیز بر رعایت این اصل و لزوم احترام به آن تاکید شده است. یکی از مقولات بنیادین در اندیشه معاصر، کرامت انسان است. نوشتار حاضر پس از اشاره ای گذرا به مفهوم کرامت انسانی و تامل در مبانی آن در اندیشه اسلامی، می کوشد با استناد به آیات و روایات به نتایج و لوازم و مقتضیات آن در نظام اسلامی اشاره کند. یکی از وظایف مهم نظام اسلامی، ایجاد بستر مناسب برای بهره مندی انسان ها از همه ظرفیت های مادی و معنوی است که خداوند برای تامین سعادت و تعالی آنان در وجود انسان و جهان آفرینش قرار داده است. نمود ظاهری نظام اسلامی را می توان در حاکمیت ارزش های دینی و سبک زندگی اسلامی مبتنی بر اعتقادات و دستورات اسلامی برگرفته از قرآن و سنت مشاهده کرد که در آن شهروندان جامعه اسلامی حق حیات طیبه، امنیت، آزادی های اجتماعی، رشد عقلانیت و دوری از جهل و خرافات، بهداشت جسمی و روحی، استقرار عدالت، گسترش اخلاق و فضایل انسانی و رعایت شان و حرمت انسانی در پرتو مردم سالاری دینی دارند. البته کرامت انسانی، مطلق نیست بلکه نسبی و تشکیکی است و براثر رفتارهای اختیاری ناشایست و سوء استفاده از استعدادها و فرصت های موجود، قابل سلب است و همین امر مجوز مشروعیت برخی مجازات های به ظاهر تحقیرکننده یا دردناک و متناسب با جرم ارتکابی است.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: کرامت، کرامت ذاتی، کرامت ارزشی، نظام اسلامی، شاخصه، حقوق بشر، حقوق شهروندی
  • شهلا باقری، رضا نظریان* صفحات 93-118

    «ساختار و عاملیت» ازمهم ترین مباحث نظری و بنیادی موجود در جامعه شناسی معاصر است. ساختار و عاملیت هریک دارای ویژگی های مخصوص به خود هستند.ضرورت توجه به این دو عنصر در تبیین پدیده های اجتماعی، منجر به پدیدآمدن نظریات متنوعی شده است که هریک ازطریق فرایند متفاوتی، سعی در حفظ اصالت یکی، یا توامان این دو در یک نظریه اجتماعی دارند. این مقاله با استفاده از روش مقایسه ای، درصدد کشف عناصر مشترک و متمایز موجود در سه نظریه مربوط به تبیین مسئله «رابطه ساختار و عاملیت» است. سه نظریه ای که می خواهند به این دو، توامان توجه کنند. نظریات مورد بررسی، نظریه «ساختاربندی گیدنز»، نظریه«تکوین آرچر» و نظریه «اصالت فرد جمع رابطه زاهد» هستند. در این بین، نظریه زاهد تبیین جامع تری از نوع رابطه ساختار و عاملیت ارایه داده است. نتیجه ای که از مقایسه بین این نظریات حاصل می شود این است که سازوکار و مکانیسم ارتباطی بین ساختار و عاملیت، با استنادات دینی موجود در نظریه زاهد به عنوان یک جامعه شناس مسلمان قادر است نشان دهد که عاملیت چگونه با ساختار ارتباط می یابد و ساختار چگونه با عاملیت مرتبط می شود.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: جمع، فرد، ساختار، عاملیت، ایدئولوژی و فرهنگ
  • جعفر کوشکی فروشانی* صفحات 119-143

    بررسی اجمالی متن سیاست ها و بندهای مطرح شده در سیاست‎های کلی اقتصاد مقاومتی، نشان می دهد که سیاست هفدهم به بخش مالیات و کارآرایی آن و درواقع تقویت نظام مالیاتی می پردازد؛ به گونه ای که بتواند بخش درخور توجهی از نیازمندی های بودجه ای دولت و کشور را تامین کند. در این بین، زکات به عنوان یکی از مهم‎ترین منابع مالی دولت اسلامی، با مشکلات و چالش های فراوانی ازجمله عدم به روزرسانی پایه مالیاتی، دستگاه‎های موازی متولی، بار مالیاتی مضاعف بر دوش مودیان مالیاتی، عدم شفافیت اطلاعاتی، نبود بانک جامع و نظام یک پارچه مالیاتی روبه روست. تعیین متولی و مسیول ساماندهی امور زکات می تواند یکی از پیشنهادهای ارایه شده در راستای کاهش و برطرف ساختن آسیب های بیان شده باشد. براین‎اساس در این نوشتار ضمن بررسی برخی نظرات مختلف فقهای امامیه درباره این موضوع، به روش توصیفی - تحلیلی و از طریق گردآوری اطلاعات اسنادی- کتابخانه ای، چنین نتیجه گیری می شود که اولا متولی زکات در دوران حضور و غیبت ولی امر در جامعه اسلامی متفاوت است؛ ثانیا بر مبنای همین تفاوت در دوران حضور ایشان، قدرمتیقن نظرات فقها این است که در صورت درخواست امام، پرداخت به ایشان واجب است و لذا بر اساس نظر بیشتر ایشان، متولی آن در این دوران امام جامعه است؛ ثالثا در دوران غیبت امام، فقها در تعیین متولی اختلاف نظر دارند و از جمله مواردی که به عنوان متولی ذکر شده اند، عبارت است از فرد زکات‎دهنده، فقهای امین و تفصیل بین این دو گروه. در پایان پس از بررسی و تبیین نظرات بیان شده و نیز شرایط وضعیت موجود در جامعه اسلامی در عصر کنونی، این نظر تقویت می شود که متولی دریافت زکات در دوران حکومت اسلامی، امام جامعه است و براین‎اساس پرداخت زکات به فقهای امین شیعه، آن گونه که در دوران کنونی (و با حضور امام در جامعه) انجام می گیرد، وجهی ندارد و این سازوکار تنها نظر تعدادی از فقها آن هم برای دوران فقدان حکومت است؛ لذا این سازوکار باید تغییر کند و زکات به متولی اصلی اش داده شود تا بتواند بر اساس شناسایی و آگاهی کامل تر خود نسبت به مواضع مصرف، آن را در جامعه اسلامی هزینه و مصرف کند.

    کلیدواژگان: زکات، متولی دریافت، حکومت اسلامی و دوران غیبت، فقهای امین، اقتصاد مقاومتی
  • امین رحمتی*، جواد مصلحی، محمد فرهوش، حسین رضاییان بیلوندی، محمدسعید نصر اصفهانی صفحات 145-165

    رضایت از زندگی تاثیر بسزایی در افزایش بهزیستی روانی و پیشگیری از آسیب های روانی دارد. هدف این پژوهش بررسی نقش عوامل شخصیتی و جنسیت در رابطه بین جهت گیری دینی و رضایت از زندگی بود. جامعه آماری این پژوهش دانشجویان و طلاب ساکن شهر قم بود. بدین منظور 794 نفر از دانشجویان و طلاب به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و پرسش نامه های رضایت از زندگی (دینر، 1985)، جهت گیری دینی (هیل، 1999) و شخصیت (گلدبرگ، 1999) را تکمیل کردند. در تحلیل داده ها از روش همبستگی مرتبه صفر، همبستگی مرتبه یک (تفکیکی)، Z فیشر، رگرسیون چندگانه و تحلیل واریانس یک راهه استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که جنسیت و عوامل شخصیتی رابطه جهت گیری درونی و رضایت از زندگی را تعدیل می کند. در طلاب، رضایت از زندگی با جهت گیری دینی کل و زیرمقیاس های جهت گیری دینی بیرونی اجتماعی و فردی رابطه مثبت و معنادار دارد، درحالی که در دانشجویان و همچنین طلاب دانشجو، فقط جهت گیری دینی بیرونی اجتماعی با رضایت از زندگی رابطه مثبت و معنادار دارد.

    کلیدواژگان: رضایت از زندگی، جهت گیری مذهبی، اثر تعدیلی عوامل شخصیت، دانشجویان و طلاب
|
  • Abdolmohammad Kashian*, Ahmad Shabani Pages 7-35

    Designing a model for integrating the Islamic taxes (khoums and zakat) and conventional taxes has a lot of complexity due to its close relationship with the jurisprudential, economic, social, and cultural factors. Designing such a structure requires deciding about at least 6 factors. 4 factors are related to the collection of resources and 2 factors are related to the expending. By using these factors, there are several models. This paper want to provide new suggestions by using a descriptive analytical method and collecting library data and utilizing the above mentioned factor while reviewing and criticizing the suggestions made so far in this area. The suggested pattern is regional collecting and expending taxes with a three dimensional matrix including the ValiFaghih, the region, and tasks.

    Keywords: tax, khoums, zakat, Integration
  • Seyed Mahmoud Mirkhalili* Pages 37-60

    Investigating delinquency as an behavior of a creature called “Human being” requires the knowledge of man, his nature and position. This article is about to discuss about anthropological topics from the perspective of criminology schools and Islamic criminal policy. criminology schools have different theories about these subjects that for example human beings are either free or forced, the offender is a member of the community or not? Is he a microbe or parasite or vice versa a decent member of the community. From the point of view of the criminal policy of Islam, man has dignity. Islam, on the one hand, suppose humans as the substitute for God on earth and on the other hand suppose some people as misguided and likes them as animals but more misguided. Analysis of these approaches can help to find new applied Solutions to Prevent delinquency and crimes.

    Keywords: Human being, Behavior, Criminal Policy, Islam, Criminology Schools, Offender
  • Seyed Ebrahim Hosseini* Pages 61-91

    The principle of human dignity is the most important principle of the foundation of the international human rights system, according to which the human rights are identified in the international system of human rights, is justified. This principle has been recognized in various international and regional human rights instruments, and even human rights instruments have emphasized compliance with this principle and the need to respect it. One of the fundamental categories in contemporary thought is human dignity. Following the semantics of human dignity and reflection on its foundations in Islamic thought. The present paper attempts to refer to the results and attributes of the modern Islamic civilization by referring to verses and narratives. The main characteristic of the Islamic system is to create a suitable platform for the benefit of human beings from all material and spiritual capacities that God has created for the creation of happiness and excellence in the existence of man and the world. Despite serious consideration in the correct application of the concept of inherent dignity, the apparent appearance of the Islamic system in the rule of religious values ​​and Islamic lifestyle based on Islamic beliefs and instructions derived from the Qurchr('39')an and the Sunna, with the citizens of the Islamic society enjoying the right to life, security, liberties Social development, rational development, and avoidance of ignorance and superstition, physical and mental health in life, the establishment of justice, the development of morality and human virtues and respect for them, and human dignity in the light of the Islamic democracy. Of course, inherent or natural dignity is not absolute, but relative and gradual process, and is discriminatory due to inappropriate arbitrary behaviors and the inappropriate use of existing talents and opportunities, and this is a legitimate license to some seemingly humiliating and degrading or painful punishments, and Commensurate with the crime of committing. But more important than intrinsic dignity is the value and acquisition of dignity that the Islamic state should be the source of the neoli of the citizens.

    Keywords: Dignity, Inherent Dignity, Value Dignity, Islamic System, Indicator, Human Rights, Citizenship Rights
  • Shahla Bagheri, Rez Nazarian* Pages 93-118

    "Structure and agency" are among the most important theoretical and fundamental issues in contemporary sociology. Each structure and agency have their own characteristics. The need to pay attention to these two elements in the explanation of social phenomena has led to the emergence of diverse views, each of which, through a different process, seeks to preserve the authenticity of one or both of them in a social theory. This paper uses the comparative method to explore the common and distinct elements of the three theories related to the problem of "structure and agency relationship". Three theories that want to consider the both. The theories discussed are the theory of "structuration" Giddenschr('39'), the theory of "Morphogenesis" archer, and the theory of the "personality- collective –relationship authenticity" zahed. Meanwhile, Zahedchr('39')s theory provides a more comprehensive explanation of the relationship between structure and agency. The result of the comparison between these theories is that the mechanism of communication between structure and agency, based on the religious references contained in Zahedchr('39')s theory (as a Muslim sociologist), can show how the agency is to the structure of communication And how the structure is related to agency.

    Keywords: society, individual, structure, agency, ideology, culture
  • Jafar Kooshki Forooshani* Pages 119-143

    Examining the proposed text of policies and clauses within the Moghavemati Economics general policies shows that the policy number 17 deals with the tax sector, its efficiency and actually tax system reinforcement; so that it can meet a considerable part of the country’s government budget necessities. Hence, as one of the most important financial resources of Islamic Government, Zakat faces with a variety of challenges including: non-updated tax base, the trustee parallel bodies, the double tax burden on taxpayers, lack of information transparency, shortages of comprehensive bank and taxation integrated system. The trustee designation in order to organize the Zakat affairs can be one of the offered proposals towards reduction or remove of the above-mentioned challenges.
    Based on it, in this research, besides to the examination of some various ideas of Imamiyeh jurisprudents, we use the Descriptive-analytical method through data collection of library documents. Then, firstly, it turns out that the Zakat trustee during the eras of Absence and Presence of Vali-e-Amr is different in the Islamic society. Secondly, based on the above-mentioned difference, during the era of Presence, the jurisprudents ideas state that in case of Imam Request, payment to him is mandatory. Hence, based on the ideas of the majority of jurisprudents, the Zakat trustee will be Imam in the era. Thirdly, during the era of Absence, since Imam is not present to designate the trustee, the jurisprudents have various ideas. We can name some of them, which includes: Zakat Payer, trusted jurisprudents and some ideas between the two groups. Finally, after examining and describing the whole ideas, and considering the status quo of Islamic Society in the era, it is believed that the Zakat trustee during the era of Islamic Government is Imam (Islamic Hakem). Therefore, paying Zakat to the trusted jurisprudents during the current era (in the absence era and existence of Islamic government) is not appropriate. Hence, the mechanism is just for the time that we lack the Islamic government. Then, we should replace the above-mentioned mechanism with the main trustee which is the Islamic society Imam. As a result, with respect to his better identification and much awareness of consumption cases, he spend and consume in the Islamic society much better that others.

    Keywords: Zakat, Trustee, Islamic Government, the era of Absence, Trusted jurisprudents, Moghavemati Economics
  • Amin Rahmati*, Javad Moslehi, Mohammad Farhoush, Hossein Rezaiyan Bilivandi, Mohammad Saeed Nasr Esfahani Pages 145-165